Norovirus adviezen

Gezondheidsnet heeft een aantal voedings- en algemene norovirus adviezen opgesteld om besmetting met het norovirus te voorkomen of te beperken. In combinatie met overige bronnen staan hieronder enkele norovirus adviezen die aangeraden worden om de kans op besmetting te beperken of te voorkomen.

Besmetting norovirus onbekend

Wanneer niet bekend is of iemand besmet is of om de kans op besmetting te voorkomen staan hieronder enkele norvirus adviezen.

Om besmetting met het norovirus te voorkomen wordt het aangeraden geen rauwe schelp- en schaaldieren te eten. Bekende voorbeelden van zulke dieren zijn mosselen en oesters.

Ook wordt het aangeraden om groente en fruit goed onder stromend water te wassen. Droog het fruit of de groente daarna het liefst met een keukenrol, die je na gebruik in de prullenbak kan deponeren.

Tevens is het belangrijk goed de handen te wassen met warm water en (desinfecterende) zeep na gebruik van het toilet of voor bereiding van het eten. Met name na het opruimen van ontlasting of braaksel is het belangrijk goed de handen te wassen. In braaksel en ontlasting zit bij besmetting een grote hoeveelheid virussen, die besmetting kunnen veroorzaken.

Besmetting norovirus bekend

Wanneer iemand besmet is met het norovirus gelden er strengere norovirus adviezen. Het virus is namelijk zeer besmettelijk en om die reden raakt iemand rondom je snel besmet wanneer je niet de norovirus adviezen in acht neemt.

Indien mogelijk is het raadzaam een ziek persoon een ander toilet te gebruiken tot 4 dagen na de klachten zijn verdwenen. Wanneer dit niet mogelijk is, is het raadzaam na gebruik het toilet direct schoon te maken met bleekwateroplossing. Laat de persoon met het norovirus ook geen gebruik maken van een handdoek in het toilet, maar van papieren wegwerphanddoeken.

Ook is het raadzaam minimaal één keer per dag het toilet grondig te reinigen met bleekwateroplossing. Maak het toilet van schoon naar vies schoon. Dat wil zeggen, begin met het handvat van de deur, lichtknop en kraan. Gevolgd door de doortrekknokknop, buitenkant van het toilet, wand en vloer van het toilet. Maak als laatste pas de toiletbril en binnenkant van het toilet schoon en gebruik iedere keer een nieuwe doek tijdens het reinigen. Was de handen na schoonmaak grondig.

Aangeraden wordt om materialen die mogelijk besmet zijn zo snel mogelijk te wassen op minimaal 60 graden Celsius. Ook is het raadzaam wasgoed direct na het drogen te strijken op een zo hoog mogelijke temperatuur. Laat ook een besmet iemand tot vier dagen nadat diegene klachtenvrij is geen eten bereiden voor iemand anders. Of het nu gaat om een boterham of een venkel schoonmaken.

Tot slot is het belangrijk lichamelijk contact met een persoon die besmet is te vermijden tot vier dagen nadat hij klachtenvrij is. Klachtenvrij wil zeggen dat de symptomen norovirus zijn verdwenen.

Let op norovirus adviezen

Opvallend genoeg zijn juist de personen met weinig tot geen symptomen van het norovirus de grootste verspreider van het virus. Dit komt omdat de personen veelal niet door hebben geïnfecteerd te zijn, waardoor geen maatregelen worden genomen om verspreiding te voorkomen. Ook wanneer iemand geen klachten heeft is het raadzaam de norovirus adviezen op te volgen.