Symptomen norovirus besmetting

Niet iedereen die besmet is met het norovirus ervaart daadwerkelijk buikklachten als gevolg van buikgriep. Ongeveer de helft van de besmette personen ervaart klachten en de andere helft merkt niets van de besmetting. Desalniettemin is het virus besmettelijk, ongeacht de persoon wel of geen symptomen norovirus heeft.

Symptomen norovirus

Symptomen norovirus beginnen circa 15 tot 48 uur na besmetting. Veel gehoorde symptomen zijn misselijkheid, braken en diarree. Met name het braken kan erg heftig zijn en wordt om die reden dan ook wel projectielbraken genoemd. Projectielbraken wordt ook wel explosief braken genoemd en kenmerkt zich door plotseling heftig braken. Om uitdroging door braken en diarree te voorkomen is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Uitdroging kan namelijk leiden tot de dood.

Naast misselijkheid, braken en diarree zijn ook andere symptomen bij besmetting met het norovirus mogelijk. Zo kan het voorkomen dat na besmetting met het virus hoofdpijn, spierpijn, koorts, buikpijn en maagkrampen optreden.

Duur van besmetting

In de meeste gevallen duren de symptomen ongeveer één tot maximaal vier dagen na besmetting en gaan de symptomen vanzelf weer over. Bij personen met een verzwakt afweersysteem of kleine kinderen kunnen de symptomen echter langer aanhouden.

Inenting mogelijk?

Inenting tegen het norovirus is (nog) niet mogelijk. Ook het griepvaccin biedt geen bescherming tegen het norovirus. Er is namelijk een wezenlijk verschil tussen griep en buikgriep. Griep wordt veroorzaakt door influenza en buikgriep wordt veroorzaakt door het norovirus. Het griepvaccin biedt dus wel bescherming tegen griep, maar niet tegen buikgriep waardoor iedereen kans loopt om besmet te raken.

Symptomen norovirus verlichten

Om de symptomen norovirus te verlichten kan gebruik worden gemaakt van standaard medicijnen, maar let op. Bij acute diarree is het niet verstandig om diarreeremmers te gebruiken. Wanneer je een diarreeremmer gebruikt kan het virus zich in het darmslijmvlies nestelen. In geval je hoofdpijn heeft kan een paracetamol voor verlichting zorgen, lees voor gebruikt wel even de bijsluiter.

Verder is het uitermate belangrijk goed de handen te wassen na toiletbezoek en moet je voldoende drinken om uitdroging te voorkomen. Norovirussen zijn vlak voor en net na uitbraak besmettelijk en het virus kan zich ook door de lucht verspreiden.

Wanneer de symptomen norovirus, langer dan hierboven beschreven, aanhouden is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts.